Sodelavca naše pisarne, partner Uroš Čop in odvetniški kandidat Matija Urankar, sta v sredo, 18. 12. 2019, v okviru Upravnosodne klinike na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani izvedla predavanja na temo inšpekcijskih postopkov s poudarkom na davčnem inšpekcijskem postopku.

V okviru predavanj sta se osredotočila na tipične probleme, s katerimi se odvetniki srečajo v inšpekcijskih postopkih, zlasti v davčnih inšpekcijskih postopkih. Predavanje sta izvedla s predstavitvijo temeljnih institutov v inšpekcijskih postopkih in načel inšpekcijskega postopka. Podrobno sta predstavila povezavo inšpekcijskega postopka z drugimi pravnimi področji, zlasti s kazenskim in prekrškovnim.

 

 

S študenti se je razvila zanimiva debata o konkretnih odmevnih inšpekcijskih primerih, pa tudi o zanimivih teoretičnih problemih z implikacijami v konkretnih inšpekcijskih postopkih, kot na primer uveljavljanjem privilegija zoper samoobtožbo v primeru inšpektorjevega poziva na predajo dokumentacije in naknadnim izločanjem dokazov v morebitnem kazenskem postopku, ki je posledica ugotovitev in dognanj v predhodnem inšpekcijskem postopku.