Prispevki in intervjuji

Prilagoditve transfernih cen, ki jih opravijo davčni zavezanci (nadomestne prilagoditve)

24. 01. 2022

mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Odvisno od davčne jurisdikcije, če obstaja dovolj velik delež lastništva ali nadzora med podjetji, ki spadajo v mednarodno skupino podjetij,  se za določitev ustrezne  cene pri čezmejnih transakcijah znotraj skupine uporabi načelo nepovezanosti  oz. tržno načelo.

Mednarodne skupine podjetij pogosto opravijo nadomestne prilagoditve, ki jih davčni organi običajno sprejmejo, če so rezultati v transakcijah s povezanimi osebami primerljivi z rezultati, ki bi nastali, če bi nepovezane osebe v primerljivih okoliščinah opravile primerljivo transakcijo.

Pri nadomestnih prilagoditvah, ki so v bistvu prerazporeditev prihodkov ali stroškov med podjetja, je treba upoštevati naslednje vidike: 

DAVČNO POROČANJE O PRILAGODITVAH

  • Možnost davčnega nadzora transfernih cen v udeleženih državah.
  • Ali je potrebna sekundarna prilagoditev transfernih cen? Nadomestna prilagoditev (ali pomanjkanje te prilagoditve) je mogoče šteti za prikrito izplačilo dobička, ki je predmet dodatnega davka. Upoštevajte morebitne obveznosti iz naslova davčnih odtegljajev.
  • Ali prilagoditve transfernih cen privedejo do tega, da plačilo drugemu podjetju ne omogoča odbitka od davčne osnove?

PRAVILA ZA POSAMEZNE DRŽAVE

  • Nekatere davčne jurisdikcije omogočajo ali zahtevajo nadomestno prilagoditev, ki ni skladno z načelom nepovezanosti. Druge jih preprosto prepovedujejo.
  • Ali obstaja pravilo varnega pristana o nadomestnih prilagoditvah?

DAVČNA POLITIKA

  • Ali se je politika določanja transfernih cen v zvezi s prilagoditvami dosledno uporabljala skozi čas?
  • Ali prilagoditve transfernih cen podpirajo medpodjetniške pogodbe ali dokumentacija o transfernih določanju cen?
  • Ali so računovodski izkazi družbe usklajeni z rezultati obračuna davka od dohodkov pravnih oseb, ki vključuje prilagoditev?
  • Ali je nadomestna prilagoditev, ki izpolnjuje zakonske zahteve glede transfernih cen, usklajena s poslovnim vidikom?

VPLIV NA DRUGE DAVKE

  • Ko so transferne cene, mora mednarodno podjetje upoštevati morebitne učinke na carine in potencialno tudi druge posredne davke. Pomembno je, da ste  seznanjeni z obveznostmi iz naslova posrednih davkov ali carine, ki lahko nastanejo.

Čeprav je običajno, da se take prilagoditve naredijo ob koncu leta, bi morali davčni zavezanci razmisliti o izvajanju rednega spremljanja transfernih cen med letom (mesečno, četrtletno ali polletno, odvisno od primera).

Navedeni vidiki pokrivajo prilagoditve, ki jih opravi davčni zavezanec, in preprečujejo prihodnje davčne spore z davčnimi organi.

Ne oklevajte in se obrnite na lokalnega strokovnjaka za transferne cen za nadaljnjo pomoč pri tej zadevi.

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem