Slovenija: Zloraba položaja ali zaupanja pri poslovanju enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)
23. 03. 2023 Katarina Mervič, partner v naši pisarni, je napisala članek, Slovenija: Zloraba položaja ali zaupanja pri poslovanju enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), ki je bil objavljen v reviji CEE Legal Matters.
Katarina Mervič

Katarina Mervič

Partner

Spremembe DDPO in oblikovanje rezervacij za zaposlence
20. 01. 2023 V Andersen Slovenija smo predstavili davčni vidik rezervacij za zaposlence, kamor uvrščamo rezervacije za jubilejne nagrade in odpravnine ob upokojitvi.
dr. Mojca Gornjak

dr. Mojca Gornjak

Direktor na davčnem področju

Vpliv inflacije na računovodenje
20. 01. 2023 V Andersen Slovenija smo proučili vpliv inflacije na računovodenje. Inflacijske stopnje v Evropski monetarni uniji dosegajo in presegajo 10 % letne rasti.
dr. Mojca Gornjak

dr. Mojca Gornjak

Direktor na davčnem področju

Davčni izzivi na področju poslovanja s kripto valutami
08. 06. 2022 Med digitalna sredstva z imenom virtualne valute oz. kripto imetja, ki navadno temeljijo na kriptografiji in tehnologiji razpršene evidence, uvrščamo tako plačilne kripto valute, kot najbolj razširjeno obliko virtualnih valut (npr. bitcoin), kot tudi vse druge oblike kriptografskih žetonov (npr. funkcijski (utility) žetoni, upravljavski (governance) žetoni, naložbeni žetoni, hibridni žetoni). Virtualne valute v primerjavi z drugimi oblikami premoženja predstavljajo velik izziv za različne regulatorje po svetu zaradi svojih posebnih tehnoloških lastnosti.
Prenovljeni Gradbeni zakon (GZ-1) - ključne novosti
31. 05. 2022 S 1. 6. 2022 prične veljati prenovljeni Gradbeni zakon (GZ-1), ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti, predvsem na področju pridobitve uporabnih in gradbenih dovoljenj ter na področju legalizacije črnih gradenj.
Prilagoditve transfernih cen, ki jih opravijo davčni zavezanci (nadomestne prilagoditve)
24. 01. 2022 Odvisno od davčne jurisdikcije, če obstaja dovolj velik delež lastništva ali nadzora med podjetji, ki spadajo v mednarodno skupino podjetij, se za določitev ustrezne cene pri čezmejnih transakcijah znotraj skupine uporabi načelo nepovezanosti oz. tržno načelo.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Prehod z LIBOR z vidika transfernih cen
21. 12. 2021 Konec LIBOR zagotovo predstavlja novo obdobje za izvajanje primerjalnih analiz za namene transfernih cen. Za številne multinacionalke bo to imelo pomembne davčne posledice v zvezi s pogodbami in dokumentacijo o transfernih cenah. Zato je treba izvajanje novih netveganih obrestnih mer načrtovati pravočasno ob upoštevanju njihovih značilnosti.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem