Novela Stanovanjskega zakona (SZ-1E)
15. 07. 2021 Državni zbor je v juniju 2021 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E), s katerim je med drugim neposredno in bistveno posegel na področje sklepanja najemnih pogodb za poslovne prostore in stavbe.
Petra Plevnik

Petra Plevnik

Partner

Nova pravila glede DDV pri čezmejni spletni prodaji
08. 07. 2021 S 1. julijem 2021 so začela veljati nova pravila o DDV v zvezi s čezmejno spletno prodajo med podjetji in potrošniki. Sveženj sprememb sestavljajo Direktiva Sveta (EU) 2017/2455, Uredba Sveta (EU) 2017/2454 in Izvedbena uredba Sveta (EU) 2017/2459. Poleg tega izvedbene ukrepe predstavljata Direktiva Sveta (EU) 2019/1995 in Izvedbena uredba Sveta (EU) 2019/2026.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Prenova davčne zakonodaje
07. 05. 2021 Javna obravnava o spremembah davčne zakonodaje, ki naj bi pripomogle k pospešitvi gospodarstva po pandemiji, se je končala. Vsebina predloga Vlade Republike Slovenije predvideva spremembe zakonodaje o dohodnini, davku od dohodkov pravnih oseb in davku na dodano vrednost.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Implementacija Direktive (EU) 2019/1023 o prestrukturiranju in insolventnosti v slovenski pravni red
24. 03. 2021 V prispevku, ki sta ga za CEE Legal Matters pripravila Žiga Kosmatin, odvetnik v naši odvetniški pisarni in Luka Ržek, odvetniški pripravnik v naši odvetniški pisarni, si lahko preberete o tem, kako bo implementacija institutov insolvenčenga prava v skladu z Direktivo (EU) 2019/1023 v slovenski pravni red, vplivala na napovedan val stečajnih postopkov zaradi epidemije COVID-19.
Davčna obravnava shem nagrajevanja zaposlenih z delnicami
19. 03. 2021 V prispevku, ki ga je za CEE Legal Matters pripravila Janja Ovsenik, partner naše odvetniške pisarne, si lahko preberete o davčni obravnavi shem nagrajevanja z delnicami, delniškimi opcijami, pravicami do denarnega izplačila na podlagi zvišanja vrednosti delnic in podobnimi ugodnostmi, ki so pogost način nagrajevanj zaposlenih.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Vročanje sklepa o priznanju tuje sodbe o razvezi zakonske zveze sedaj tudi (bivšemu) zakoncu v tujino
10. 03. 2021 Ustavno sodišče RS je v postopku za oceno ustavnosti odločalo o zakonski ureditvi, ki določa izjemo glede obveznega vročanja sklepa o priznanju tuje sodne odločbe o razvezi zakonske zveze, ki izvira iz države, ki ni članica Evropske Unije.
Petra Plevnik

Petra Plevnik

Partner

Ali Slovenija sledi trendu okrepljenega nadzora nad obveznostjo priglasitve združitev in prevzemov?
11. 01. 2021 V prispevku, ki sta ga za CEE Legal Matters pripravili Maja Šubic, odvetnica v naši odvetniški pisarni in Nina Krajnc, odvetniška kandidatka v naši odvetniški pisarni, si lahko preberete o trendu okrepljenega nadzora nad obveznostjo priglasitve združitev in drugih ravnanj strank pred izvedbo oziroma zaključkom M&A transakcij.
Maja Šubic

Maja Šubic

Partner

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem