Uvedba instituta virtualne skupščine
22. 12. 2020 V prispevku, ki sta ga za CEE Legal Matters pripravila Katja Šumah, odvetnica in partner v naši odvetniški pisarni in Luka Ržek, odvetniški pripravnik v naši odvetniški pisarni, si lahko preberete o uvedbi instituta virtualne skupščine kot posledice epidemije COVID-19, kot dobrodošlem izboljšanju slovenske korporacijske zakonodaje.
Ustavno sodišče RS je razveljavilo določbo Zakona o davčnem postopku o obdavčitvi nenapovedanih dohodkov
02. 12. 2020 V prispevku, ki ga je za CEE Legal Matters pripravila Janja Ovsenik, partner naše odvetniške pisarne, si lahko preberete o nedavni odločbi Ustavnega sodišča RS, ki je zaradi neskladnosti z 29. členom Ustave razveljavilo določbo Zakona o davčnem postopku, ki je za obdavčitev nenapovedanih dohodkov določala odmero davka po 70-odstotni davčni stopnji.
mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

eBay sredi vojne s potrošniki še vedno kuje velikanske dobičke
07. 03. 2019 Zakaj v EU sporov iz spletne trgovine še ne razrešujemo preko spleta? Sodelavec naše pisarne Anže Zalar je v zadnji številki Svet kapitala pisal o spletnem reševanju sporov.
Anže Zalar

Anže Zalar

Odvetnik

Menjava: Kaj pa, če vaše praznično darilo obdarovancu ne bo všeč?
13. 12. 2018 Prazniki se nezadržno bližajo, v tem času pa nakupujemo darila za svoje najbližje. Pri tovrstnih nakupih se nam kaj hitro lahko zgodi, da kupimo izdelek, ki obdarovancu enostavno ne ustreza. Na kaj moramo biti ob nakupu v takšnih primerih pozorni? O tem piše naš sodelavec Marko Ojsteršek v zadnji številki Svet kapitala.
Marko Ojsteršek

Marko Ojsteršek

Odvetnik

Kršitev pravil podjetniške igre
01. 12. 2017 Z mislijo prof. dr. Šima Ivanjka, ki pravi, da je »cilj podjetniške igre legalni in legitimni »odvzem« premoženja drugim udeležencem podjetniške igre, ki je natančno urejena s pravnimi, moralnimi in družbenimi pravili,« ki jo je zapisal v knjigi Korporacijsko pravo, sem se srečal že kot študent. Čeprav je preprosta in skoraj matematično natančna, je takrat [...]
Uroš Čop

Uroš Čop

Partner in direktor, član uprave

Trk med pravico do pozabe po GDPR in tehnologijo veriženja blokov
08. 08. 2017 Tehnologija veriženja blokov oziroma tehnologija blockchain, ki jo danes veliko ljudi vidi kot znanilko četrte industrijske revolucije, med drugim omogoča večjo varnost pri poslovanju gospodarskih subjektov. Kar je zapisano v blok (block) in združeno v verigo (chain), naj bi bilo v praksi trajno in nespremenljivo. Takšna rešitev – trajnost in nespremenljivost podatkov – prav gotovo, [...]
Matija Urankar

Matija Urankar

Partner

Kdaj bo razvoju sledila tudi zakonodaja?
22. 01. 2017 Delitvena ekonomija kot ideja o skupni uporabi blaga in storitev je dandanes predvsem v domeni internetnih trgov, na katerih podjetja vzpostavijo spletno stran oz. razvijejo aplikacijo, preko katere prodajalci nudijo blago in storitve kupcem, transakcije pa potekajo izključno preko spleta. Ključna težava pri tem pa je, da njihov poslovni model večkrat ne upošteva zakonodaje, ki velja za primerljive in že obstoječe storitve.
Blaž Slavec

Blaž Slavec

Odvetnik

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem