Prispevki in intervjuji

Nova pravila glede DDV pri čezmejni spletni prodaji

08. 07. 2021

mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

S 1. julijem 2021 so začela veljati nova pravila o DDV v zvezi s čezmejno spletno prodajo med podjetji in potrošniki. Sveženj sprememb sestavljajo Direktiva Sveta (EU) 2017/2455, Uredba Sveta (EU) 2017/2454 in Izvedbena uredba Sveta (EU) 2017/2459. Poleg tega izvedbene ukrepe predstavljata Direktiva Sveta (EU) 2019/1995 in Izvedbena uredba Sveta (EU) 2019/2026.

Generalni direktorat za obdavčitev in carinsko unijo Evropske Komisije je izdal pojasnila o pravilih o elektronskem poslovanju z DDV, ki so na voljo tukaj.

Zaradi praktičnih težav, ki so nastale iz ukrepov sprejetih za omejevanje pandemije koronavirusa, je bila uporaba novih pravil DDV v zvezi s čezmejno prodajo preložena za šest mesecev. Zato bodo pravila začela veljati s 1. julijem 2021, namesto s 1. januarjem 2021. Ta odlog je državam članicam in podjetjem dal dodaten čas, da se pripravijo na štiri glavne spremembe, ki jih prinašajo nova pravila:

Prvič, spletni trgovci ali platforme, ki delujejo kot posredniki med podjetji in kupci, se bodo v nekaterih primerih za namene DDV šteli za dobavitelje blaga, ki ga kupcem v EU prodajajo podjetja, ki uporabljajo platformo. Skladno s tem bodo tudi odgovorni za pobiranje in plačilo DDV od te prodaje.

Naslednja sprememba je transformacija sistema mini Vse na Enem Mestu (mini VEM) v sistem Vse na Enem Mestu (VEM). Novi sistem bo vključeval širši obseg storitev, za razliko od sedanjega sistema, ki vključuje samo telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja in elektronske storitve. Širitev naj bi privedla do poenostavljenega in učinkovitejšega poročanja o DDV o prodaji blaga in storitev končnim potrošnikom iz drugih držav EU in držav, ki niso članice EU. Po novih pravilih o DDV bodo davčni zavezanci lahko poravnavali obveznosti do več držav EU v eni državi članici.

Poleg tega bo odpravljena sedanja oprostitev plačila DDV za uvoz pošiljk manjših vrednosti, ki ne presegajo EUR 22. Uvedena bo nova posebna ureditev za prodajo blaga na daljavo, uvoženega s tretjih ozemelj ali tretjih držav, kjer realna vrednost ne presega 150 EUR. Ta dogovor bo izveden v sistemu, imenovanem »Import One Stop Shop« (IOSS).

Uvedena bo posebna ureditev za prodajo uvoženega blaga na daljavo v pošiljkah, ki ne presegajo 150 EUR, v primeru, da se ne uporablja dogovor IOSS.

Sčasoma naj bi vse države članice sprejele nova pravila o DDV iz omenjenih direktiv Evropske komisije. V Sloveniji je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah ZDDV-1 glede dobave blaga na daljavo še v prvi obravnavi. Kljub temu je Finančna uprava potrdila, da bo portal deloval 1. julija 2021, tudi če spremembe DDV do takrat ne bodo vključene v nacionalno zakonodajo. V sistem mini VEM, ki bo spremenjen v sistem VEM, se je mogoče prijaviti tukaj.

Odvetniška pisarna Senica vam je na voljo za vprašanja in pomoč pri izpolnjevanju zakonskih zahtev glede novih DDV pravil.

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem