Prispevki in intervjuji

Prenova davčne zakonodaje

07. 05. 2021

mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Javna obravnava o spremembah davčne zakonodaje, ki naj bi pripomogle k pospešitvi gospodarstva po pandemiji, se je končala.

Vsebina predloga Vlade Republike Slovenije predvideva spremembe zakonodaje o dohodnini, davku od dohodkov pravnih oseb in davku na dodano vrednost. Predlog je bil Državnemu zboru Republike Slovenije predložen 16. aprila, v primeru sprejetja pa bodo spremembe dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb začele veljati 1. januarja 2022. DDV spremembe, naj bi pretežno začele veljati 1. julija to leto, oz. 1. julija naslednje leto, kar zadeva spremembe povezane s prenosom Direktive 2019/2235/EU. Več opisujemo spodaj.

Spremembe dohodnine

Splošna davčna olajšava za vse davkoplačevalce naj bi se postopno povečala s sedanjih 3500 EUR na 7500 EUR do leta 2025.

Glede na predlagane spremembe bi se splošna davčna olajšava v prihodnjem letu povečala na 4500 EUR, kar bi lahko pomenilo, da bi prejemniki minimalnih plač lahko pričakovali, da se bo seštevek njihovih neto plač v tem letu zvišal za 160 EUR. Podobno bi lahko tisti, ki prejemajo povprečne plače pričakovali, da se bo neto letna plača povečala za 260 EUR. V letu 2025 naj bi se splošna davčna olajšava dvignila na 7500 EUR s tem pa neto plača v tem letu zvišala za 640 EUR. Tisti, ki prejemajo povprečne plače pa bi prejeli za 1000 EUR višjo letno plačo.

Predlog prinaša tudi spremenjene progresivne davčne stopnje. Zlasti del dohodka, ki ustreza najvišjemu davčnemu razredu, naj bi bil obdavčen s stopnjo 45 %, namesto s 50 %.

Davčna stopnja za dohodke od obresti, dividend in kapitalskih dobičkov naj bi se znižala s 27,5 na 25 %. Prav tako se bo davčna stopnja za dohodek od najemnin znižala na 15 %. Pri tem pa se bo stopnja normiranih stroškov, priznanih pri določanju davčne osnove dohodka od najemnin, znižala s 15 na 10 %.

Trenutno je edina možnost obdavčitve dividend, obresti, prihodkov od najemnin in kapitalskih dobičkov cedularno. Davčni zavezanec naj bi se po spremembi lahko odločil, da bo svoj dohodek od kapitala in najemnine vključil v svoj letni obdavčljivi dohodek in ga torej obdavčil po progresivnih davčnih stopnjah. Poleg tega bo po novem kapitalski dobiček oproščen davka po preteku 15 let, v nasprotju z 20 leti pred spremembo.

Spremembe davka od dohodka pravnih oseb

Predlagane spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb nadalje razširjajo obstoječe davčne olajšave s poudarkom na donacijah in novih zaposlitvah. Novost je tudi predlog, ki zagotavlja davčne olajšave za naložbe, ki prispevajo k zelenem prehodu ali prizadevanjem za digitalizacijo. Ta davčna olajšava bi bila enaka 40 % vloženega zneska.

Spremembe davka na dodano vrednost

Pri nabavi električnih vozil, ki se uporabljajo za opravljanje poslovne dejavnosti, bi bilo mogoče odbiti vstopni DDV, če skupna vrednost električnega vozila ne preseže 80.000 EUR. Dodatna sprememba je odpravljanje praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Prav tako pa je s spremembo predvideno, da bo izdajanje tiskanih računov obvezno le, če bodo le-ti izrecno zahtevani. 

Predlog torej predvideva davčne in administrative olajšave na področju dohodnine, davka od dohodkov pravnih oseb in davka na dodano vrednost. Olajšave naj bi vzpodbudile konkurenco in naložbe, davkoplačevalce pa razbremenila upravnega bremena in pripomogla k splošnemu okrevanju gospodarstva. 

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem