Prispevki in intervjuji

Prenova davčne zakonodaje – dopolnitev

27. 07. 2021

mag. Janja Ovsenik

mag. Janja Ovsenik

Partner

Maja letos smo vas obvestili o predlogih sprememb davčne zakonodaje s področja dohodnine, davka od dohodkov pravnih oseb in DDV. Medtem ko sta predloga s področja dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb še v postopku obravnave, je bil predlog sprememb Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) zavrnjen.

Ministrstvo za Finance je pripravilo nov predlog novele ZDDV-1, ki naj bi začel veljati s 1. 1. 2022 in ki ohranja prejšnje rešitve, kot so denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

Predvidena je tudi možnost izjeme pri omejitvi pravice do odbitka DDV pri nabavi motornih vozil (osebnih avtomobilov, motornih koles, koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem) za poslovno uporabo, in sicer ko gre za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida, katerih vrednost z vključenim davkom in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov.

Davčnemu zavezancu, ki nima sedeža v Sloveniji, pa se po predlogu pri nas ne bo več treba identificirati za namene DDV, če obdavčljive dobave blaga in storitev opravlja le zavezancem za DDV in ne končnim potrošnikom.

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem